fbpx

Flere har spurgt til hvordan jeg laver håret på mine dukker. Jeg bruger to forskellige metoder til at påsætte håret. Den ene skal på sættes inden hovedet fyldes(Metode 1) og er helt færdig og den anden kan sættes på til sidst når dukken er syet sammen(Metode 2). Kan du beslutte dig inden dukken er færdig om hvordan håret skal se ud, er det helt klart det pæneste resultat at trække håret ud gennem maskerne inde fra inden der fyldes vat i. (Metode 1) Det kan være svært at undgå at trække lidt af fyldet med ud når håret trækkes igennem ved metode 2.

Garn:

Jeg har fundet ud af at garnet der hedder “blød bomuld” fungere bedst for mig. Det er nogle store nøgler på 100 g, så der er nok til mere end en dukke i sådan et. Vil du gerne have lidt “spil” i håret kan du blande det med andre farver og også andre garntyper. Den sidste dukke jeg har lavet, gav jeg mørkebrunt hår med små lilla striber. De lilla tråde er venus garn fra Yarnfreak.

DSC01563

Metode 1 – Montering inden fyldning af hovedet 

Fordelen ved at montere håret inden du fylder hovedet er at man ikke vil kunne se nogle knuder, de er gemt inde i hovedet. Håret vil heller ikke have en tendens til at pege i en bestemt ret retning (Bestemt af hvordan knuden er lavet). Det kræver lidt forberedelse inden du begynder på hovedet. Først skal hårtotterne laves:

 • Totterne
  Det kan tage lang tid at lave hår hvis man skal måle alle garnstykkerne og sørge for at de bliver lige lange. Når jeg skal lave hår bruger jeg en bog hvor jeg så vikler garn omkring den, og klipper så garnet over langs åbningen af bogen. (billede kommer)
 • Knuder
  Du samler totterne i bunder af 2-3 stykker garn lagt dobbelt, og binder så en knude i bunden der hvor garnet hænger sammen. Totterne vil se ud som den på billedet herunder. (Her er 3 stykker dobbelt garn=6 hårstrå)De lilla striber har jeg lagt til nogle af totterne, ikke alle. Tjek lige at knuderne ikke går op hvis du trækker “hårene” fra hinanden. Dukke skulle jo nødig tabe håret.
  2016-01-19 10.54.23
 • Montering
  Når du har lavet dine totter skal de monteres på dukkens hoved. Det gør du ved at stikke din hæklenål ned mellem maskerne fra ret siden af hovedet, tager fat i et hårstrå og trækker det med tilbage ud gennem hullet. Dette fortsætter du med, hår for hår, et strå gennem hvert hul, til du synes at håret er som det skal være.
  Det kan være en fordel at starte med at markere hårgrænsen og så bagefter fylde op i resten. De lilla tråde har jeg trukket igennem sammen med en mørkebrun. (billed kommer)DSC01568

Metode 2 – Hår der kan eftermonteres

 • Det er ikke altid let at bestemme hvad for noget hår og hvilken frisure dukken skal have inden den er færdig. Derfor kan det være nødvendigt at eftermontere håret. Garnet gøres klar på samme måde som ved den forrige metode, ved at vikle om en bog og så klippe dem over. Den ene ende af garnet skal nu være en løkke.DSC00906
 • Monteringen af de her foregår så ved at lægge garnet dobbelt, stikke hæklenålen igennem et maskehul og ud gennem det på omgangen nedenfor(Det der peger væk fra dig, hold dukken så hun har ryggen til dig). Tag om løkken på garnet og træk det tilbage igennem, du har nu løkken på den anden side af maskerne (der hvor hæklenålen på billedet kommer fra) stik den anden ende af garnet ind gennem løkken og træk i det, så løkken strammer til omkring de to omgange.

DSC00907

DSC00908

DSC00909

DSC00911

Med den her metode får du små knuder helt nede ved hovedbunden(se billede nedenfor). Det er vigtigt at du vender alle knuderne den samme vej, ellers kan det være svært at få håret til at opføre sig ordentligt. 🙂 Igen start med at markere hårgrænsen og fyld så op i hovedbunden til du synes håret er tæt nok.

DSC00905

Tip: 

Et lille tip hvis du har problemer med at få håret til at fylde og se tæt ud. For at “skjule” at dukken ikke har hår på hele hovedet, kan du når du hækler hovedet hækle toppen af hovedet i samme farve som håret. Det vil gøre at dukken ikke vil komme til at se skaldet ud, næsten lige meget hvor lidt hår du giver den.

Håber denne lille vejledning kan bruges, ellers må i skrive en kommentar og fortælle mig hvad der mangler. Der er flere metoder til påsætning af hår på dukker, men har kun forsøgt mig med disse to. Prøv evt. pinterest og søg på doll hair DIY, eller noget i den stil, der er mange muligheder.